Daha önce dünyanın yeni ve eski 7 harikası olarak kabul edilen eserler üzerine bir makale yayınlamıştım. Kara üzerinde insan eliyle inşa edilmiş bu eserler tüm yönleriyle İlgi çekmeye ve her yıl yüzlerce turist çekmeye devam ediyor. 

Suların altında ise bambaşka bir dünya var. 

Su altı Dünyasının Yedi Harikası, okyanusların korunması ve araştırılması amacı ile kar amacı güdülmeden kurulmuş olan CEDAM tarafından hazırlanmış bir listedir. 1989 yılında CEDAM, aralarında Amerikalı İhtiyolog, The Shark Lady adıyla bilinen Dr. Eugenie Clark'ın da  bulunduğu bir grup bilim adamı ile birlikte, su altı alanların da korunmaya değer yerler olduğunu gösteren bir panel düzenlediler. 

Sonuçlar, Amerikalı sinema ve televizyon oyuncusu Lloyd Bridges tarafından Washington DC'de yer alan National Aquarium'da açıklandı. Bu listede yer alan su altı harikaları; 

1. Palau

palau

Palau ya da resmî adı ile Palau Cumhuriyeti, bir Okyanusya ülkesidir. 350 küçük adadan oluşmaktadır. Nüfusu yaklaşık 21.000 olan ülkenin başkenti Melekok, en kalabalık adası ise Koror.

palau cumhuriyeti

Adalar arası ulaşım tekneler ve yerel uçuşlarla sağlanırken şehir içinde demir yolu bulunmuyor taksiler vasıtasıyla sağlanan ulaşım da yolların çoğu asfaltsız sadece en büyük ada olan Koror'da otobüsler kullanılıyor. Turizmi canlandırmayı amaçlayan şehirlerde birçok alternatif oteller bulunuyor sizde doğanın bu büyüleyici etkisine yakından şahit olmak isterseniz tatil rotanıza ekleyebilirsiniz.

2. Belize Set Resifi

belize set resifi

Belize sahilllerinde kral resiflerinin bir arada bulunmasıyla oluşmuştur. Büyük Set Resifi (Avustralya)'nden 5 kat küçük olan Belize Set Resifi, doğal oluşumu yüzünden Unesco Dünya Miras Listesi'ne alınmıştır.

canlı mercanlar

Avustralya’daki Büyük Set Resifinden sonra dünyada canlı mercanların bulunduğu en geniş ikinci alandır. Ayrıca Batı yarıkürenin en uzun resifidir. Orta Amerika’daki Belize ülkesini de sınırları içine alarak, Yucatán Yarımadasının açıklarında 300 kilometre boyunca uzanır. 

3. Büyük Set Resifi

büyük set resifi

Büyük Set Resifi, birbirinden ayrı 2,900 resif ve 900 adadan oluşan, 2,600 km genişliğe yayılmış 344,400 km² alanı ile dünyanın en büyük resif sistemidir. Resif kuzey doğu Avustralya'nın Queensland sahili açıklarında bulunan Mercan Denizi'ndedir.

Büyük Set Resifi uydu görüntüsü

Büyük Set Resifi dış uzay'dan görülebilen, canlı organizmaların oluşturduğu, en büyük yapıdır. Resifin yapısı mercan polip'i olarak bilinen milyarlarca küçük organizma tarafından oluşturulmuştur. Resif geniş canlı çeşitliğine ev sahipliği yapmaktadır ve 1981 yılında Dünya Mirasları arasına alınmıştır.

4. Dip Deniz Akıntıları

5. Galapagos Adaları

galapagos adaları

Colón Takımadaları olarak da bilinir, adalar grubu 14 büyük ada,daha küçük ada ve 40 minik adacıktan oluşur. Adalarda, yaklaşık 25.000 kişi yaşar. Üst üste binmiş lav akıntılarından oluşan Galapagos Adalarındaki bir bölümü hala etkinliğini sürdüren çok sayıda yanardağ vardır.Yüksek yanardağlar, kraterler ve yarlar, adanın sarp ve engelli yapısını daha da belirginleştirir.

6.  Baykal Gölü 

baykal gölü

Dünyanın en derin gölü olarak anılmaktadır. Sibirya'nın güneyinde İrkutsk şehrinin yakınında bulunan göl, Sibirya'nın Mavi Gözü olarak adlandırılır. Gölün tabanı deniz seviyesinin yaklaşık 1285 m altındadır. Gölün dibindeki tortul kayaçların yaklaşık 7 km kalınlığında olduğu tahmin edilmektedir. Bu da gölün yeryüzündeki en derin yarıklardan biri olduğunu göstermektedir.

Ayrıca eski Türklerin gölün çevresinde yaşadıkları bilinir. Saha Türkçesinde baygal, baaygal, bayagal sözleri deniz, bolluk, su bolluğu, büyük deniz, okyanus anlamlarında kullanılmıştır.

7. Kızıldeniz'in Kuzeyi

Wikipedia